mare pannonium zoo

baner6

Ženke

Aska je prva došla i otvorila širom vrata svim psima koji su prošli kroz našu kuću i dvorište. Ženke su zakon. Kad god bi me pitali, mužjak ili ženka, uvek bih odgovorio da biraju ženku. Ali, kod nas se još uvek gleda kroz tamne mucho naočare, pa se ljudi odlučuju za mužjake ne znajući da:

– sa ženkom imate problem 2x godišnje, po 2-3 nedelje. Ako ne želite da se pari, morate je držati fizički razdvojenu od mužjaka ili joj stavljati posebnu vrstu “gaća”. Mužjak je u teranju 24/7/365 i svakog sekunda može da zbriše za nekom ženkom koja je u teranju.

– vlasnik ženke odlučuje da li će paranja biti i što je najvažnije, S KOJIM mužjakom. To što neki misle da je njihov pas “najbolji na svetu”, što “neće ništa, ni pare ni štene, samo da im se pas malo smiri, he, he,…” takođe ne znači ništa. Ako je vlasnik odgajivač, biraće pse sa dokazanim kvalitetima, jakim ocenama sa izložbi i izgledom kakav se njemu dopada. Parenja s kvalitetnim mužjakom koštaju, neka koštaju papreno, ali posao odgajivača je takav. Postoji određeni cilj a do njega vijugav, strm i trnovit put. I zato za nepristojne ponude vlasnika nervoznih mužjaka, nema mesta.