mare pannonium zoo

baner6

Mačke

postoji ta zabluda, čista iluzija i ljudska uobrazilja, da je mačka domaća životinja, da smo mi vlasnici mačaka i najstrašnije, da smo im “gazde”. 

Nema to veze sa životom, ja da Vam kažem 😀

Mačka sama bira u kojoj kući će živeti. Često ćete čuti da se nekome mačka “uselila”. Ili da je samo otišla. Ako im se nešto ne dopada u Vašoj kući, ili su švrljajući po komšiluku našle na bolji smeštaj i hranu, odoše. Nema veze koliko su bile kod Vas i šta ste sve činili za njih. Pufna je sa stomakom do zuba došla iz komšijske kuće, doslovno nam razvaljivala mreže za komarce na prozorima u prizemlju, samo da uđe kod nas u kuću. Posle skoro 5 godina života na drugoj strani ulice.

Za razliku od psa, mačka se mazi samo kad ona hoće. Kad neće, uglavnom Vas pusti da joj dosađujete još minut ili dva i onda prvo proba da ode od Vas, nekad dostojanstveno, a nekad Vas baš gura šapama. One kraćeg fitilja, odmah potegnu kandže. Ako joj se ne boravi u nekoj prostoriji “popeće Vam se na glavu” da otvorite vrata ili prozor. Vrlo često, znaju da same otvore vrata. Ako im se neka hrana ne dopada, ne postoji način da ih naterate da je pojedu, nema šanse.  Po nekim autorima, mačka određuje s kojim mužjakom će ostati skotna, a dešava se i da istovremeno nosi mačiće od različitih očeva. 

Jer je mačka. Carica 🙂