mare pannonium zoo

baner6

U ringu

Ako misliste da su izložbe pasa gubljenje vremena i novca, nepotrebno maltretiranje  za vašeg psa i Vas i ako vas apsolutno ne zanima kakav je Vaš pas u odnosu na neke osobine navedene u standardu za tu rasu i druge pse, onda preskočite ovu stranicu. Ili je ipak pročitajte. Možda ovde nađete neke razloge zbog kojih ćete ipak posetiti neku izložbu kao takmičar. A tamo vam se možda i dopadne…


U ringu

Na samom ulazu u izložbeni prostor će vas verovatno dočekati dežurni veterinar koji će od vas tražiti da pokažete zdravstvenu knjižicu psa sa potvrdom o vakcinaciji, ponekad i potvrdu o zdravstvenom stanju psa. Svi organizatori će na obrascu prijave uredno napisati da ujedljive pse neće primati u izložbeni prostor bez korpe ili van prenosnog kaveza, ali to na licu mesta, na žalost, niko ne poštuje.

Neke izložbe u okviru cene daju i besplatan katalog, neke (većina) ga naplaćuje, pa savetujem sledeće, ako već niste odmah primetili druge pse iste rase pored nekog od ringova, pogledajte na početnim stranicama kataloga spisak sudija, pronađite koji od njih sudi vašu rasu i pored tih informacija ćete naći i u kojiem ringu će suditi.

Unutar ringa, ili na tabli na ulazu u ring je istaknut spisak rasa, tj. spisak po kojem će sudija ocenjivati rase. Tu ćete videti kad je vaša rasa na redu. U samom ringu ćete pre početka suđenja dobiti takmičarski broj koji ćete kad ya to dođe vreme nalepiti na vidljivo mesto na levoj strani svog tela, obično rame ili grudi (ovo važi za CAC izložbe, po pravilu, CACIB izložbe bi trebale da vam pošalju takmičarski broj na kućnu adresu, ali se to sve ređe dešava).

Kad se lepo smestite (nemojte nikad uz sam ulaz u ring, smetate drugima da uđu/izađu, a i drugi smetaju vama i vašem psu), iskoristite priliku da pre početka ocenjivanja sa psom prođete par krugova u samom ringu, da pas onjuši sve što mu je interesantno unutra, da to ne bi radio pri ocenjivanju. Vodite računa i o tome da pas ne obavi nuždu u ringu, potrudite se da to uradi još pre nego ste ušli u izložben prostor.

Kako se približava vreme vašeg nastupa, polako pripremite sebe i psa, odagnajte nervozu, ako ima mesta (a obično ima) negde sa strane protrčite malo sa svojim psom, pokušajte da ga animirate, da se poigrate s njim. Nemojte stajati na ulazu u ring!

Kad uđete u ring, krećete se sa ostalim takmičarima poređani po takmičarskim brojevima. Trudite se da držite određeno odstojanje u odnosu na nekog psa koji je ispred vas, po nekom nepisanom ring bon-tonu bilo bi dobro da ostavite bar 1.5-2m prostora između vaših pasa. Naravno, nadajte se da će isto uraditi i vlasnik koji vodi psa iza vas. Ako baš previše ulazi vašem psu “u rep”, zamolite ga da se odmakne.

Sam takmičarski deo se sastoji iz radnji opisanih ranije (ono vežbanje). 

 

Po završetku ocenjivanja i rangiranja pasa, sudija ili asistent će vas uputiti da sačekate (ako ste pobedili u svom razredu) ili će vam dati ocensku listu, čime se vaš takmičarski deo završava. Opet, po nepisanom bon-tonu i pravilima fer pleja, šta god mislili o drugim psima, njihovim vlasnicima i sudiji, rukujte se sa svima.