mare pannonium zoo

baner6

Pripreme za izložbe

Ako misliste da su izložbe pasa gubljenje vremena i novca, nepotrebno maltretiranje  za vašeg psa i Vas i ako vas apsolutno ne zanima kakav je Vaš pas u odnosu na neke osobine navedene u standardu za tu rasu i druge pse, onda preskočite ovu stranicu. Ili je ipak pročitajte. Možda ovde nađete neke razloge zbog kojih ćete ipak posetiti neku izložbu kao takmičar. A tamo vam se možda i dopadne…

Izložbe pasa za početnike


Pripreme za izložbu

• Pripremite sebe
Prvo što morate učiniti (ne morate, ali će vam neke stvari kasnije biti lakše, a i izbećićete neke nesporazume i neprijatnosti), dobro pročitajte standard rase psa kojeg izlažete. Internet i fotografije ne mogu u potpunosti zameniti “živu” sliku i iskustvo, ali vam u mnogo čemu mogu pomoći da steknete bar približno ispravnu sliku o tome kako pas određene rase treba da izgleda. Probajte da na vašem psu bar donekle odredite da li se uklapa u neke od navedenih stavki. Primetićete da je standard dobrim delom pisan u nekom neodređenom obliku (umereno snažan, srednje izražen, blago nagnut,…), što je uvek bilo i biće tema mnogobrojnih rasprava, neslaganja  (pa i svađa) među učesnicima. Međutim, postoje i delovi standarda vrlo eksplicitno napisani (težina, visina, ravno, paralelno, glavne karakteristike…) koje možete i kao početnik sami proveriti.

A videćete i sami, da mogu biti tako različiti a opet prelepi:

• Pripremite psa
Početnik ili ne, možete dosta učiniti pre izložbe da se vaš pas pokaže u što boljem svetlu. Dobro očetkajte svog psa, izbacite svu mrtvu dlaku iz njega, po potrebi ga i okupajte (u svakom pet shopu ćete naći šampone za pse). To je lakši deo.

Teži deo je ponašanje vašeg psa. Po kući, dvorištu, ulici, parku,.. možda ste ga navikli da vas vuče, cima, propinje se na zadnje noge, skače,… u ringu ništa od toga. Morate ga naučiti da ide uz vašu levu nogu (u ringu se uvek krećete u pravcu suprotnom skazaljci na satu, osim u slučaju kad sudija izričito zatraži od vas da sa psom trčite od njega i ka njemu). Takođe, vaš pas će morati da bude miran nekoliko sekundi dok mu sudija pregleda zagriz i zube (ne širom otovrena usta kako često početnici urade, već zubi u sagrižaju, a samo se usnice psa razdvajaju da ih sudija pogleda). To treba uraditi i sa prednjim zubima i sa obe bočne strane. Ako uđete u ring a da nikad do tad to niste isprobali sa svojim psom, verovatno ćete biti u problemu. Sreća je da je veći broj sudija prilično strpljiv, pogotovo sa mladim psima, ali ima i onih koji vas neće večno čekati da primirite i postavite svog psa. Znači vežba.

Ako imate mužjaka, imate još jednu stvar za vežbanje – ispitivanje testisa. Koju god rasu da imate, mužjaci moraju da imaju oba testisa spuštena, svaka druga varijanta (jedan ili oba testisa nespuštena u kesu) je automatska diskvalifikacija psa. Zbog toga će sudija u ringu morati da rukom opipa da li su u kesi oba testisa, što za mlade mužjake ponekad može da bude razlog za nemir. Znači, opet vežba.

I na kraju, morate vežbati sa svojim psom da izvesno vreme provede miran u stavu kao psi sa slika na ovoj stranici. Od mladih pasa se ne očekuje da miruju par minuta, dovoljno je i nekoliko puta po dvadesetak sekundi kako bi sudija mogao da ga pogleda s preda, sa strane i od pozadi.

• Pripremite sve što je potrebno

1. Dokumenta
– zdravstvenu knjižicu psa sa unetim datumima, “markicama” i potpisima vakcinacija,
– 
potvrdu o zdravstvenom stanju psa (ugavnom je niko ne traži, ali je dobro imati)
– radnu knjižicu ili rodovnik (ako nemate radnu knjižicu, možete je kupiti u kancelarijama Saveza)
NAPOMENA: Spakujte se tako da vam ovi dokumenti budu na dohvat ruke jer na pojedinim izložbama nećete moći ući u izložbeni prostor dok ih ne pokažete. Rodovnik vam niko neće tražiti ali zdravstvenu knjižicu, često.
– potvrdu da ste uplatili prijavu za psa (ponekad se desi da vam je pas u katalogu izložbe, ali da je neko greškom stavio napomenu da još niste platili)

2. Za psa
– posudu za vodu i vodu (ako vam pas ima osetljiv stomak, možda je bolje da pije vodu na koju je navikao, takođe, ako je put duži, iskoristite svaku pauzu koju budete pravili da psu ponudite da pije (pogotovo po vrelim letnjim danima)
– malo poslastica za ring (ako je ljubitelj kerećih slatkiša, lepše će se postaviti u ringu ako mu ispred nosa malo mašete omiljenom poslasticom. Nemojte preterivati s tim,  možete izazvati kontra efekat)
– omiljenu igračkicu, ako je ima
– pribor za negu psa (četke i češljeve ukoliko ih koristite)
– povodac (ili više njih)
– prenostni kavez (ukoliko ga imate, ako ga nemate, najtoplije ga preporučujem)
– prostirka za u kavez i jedna za preko kaveza ako očekujete vrućine ili kišu.

3. Za vas
– kafa (ili čaj), sokovi ako ih pijete, voda (možda vam se ne dopadne ono što ćete zeteći u ponudi nekog kafića-kafane-birca-tezge ili šta već zateknete na nekoj izložbi, možda ne bude bilo mesta za sedenje ili jednostavno bude preskupo (ako se dobro sećam, CAC Mladenovac – sok 120 din, CACIB Obrenovac – boca kisele 200 dinara)
– nešto hrane – nekad budete prvi u ringu i završite pre 10 sati, nekad poslednji pa čekate do 12-13h
– stolica
– kišobran/suncobran u zavisnosti od vremenskih uslova, kabanica takođe

p.s. ne zaboravite psa! (zna taj na koga se odnosi :o) )