mare pannonium zoo

baner6

Psi + mačke... kako?

kako?

Nekome se jednostavno posreći da mu se psi i mačke od prvog trenutka vole, jedu zajedno, spavaju zajedno, igraju se… neko drugi, mora da poradi na tome. Ako spadate u “neke druge”, onda je ovo možda pravo mesto za Vas.

Pre nego što uopšte počnete, postavite sebi ova pitanja i najiskrenije odgovorite na njih:
– da li Vam je izuzetno stalo do toga da pod istim krovom imate i psa i mačku?
– da li ste osoba koja je spremna da se potpuno posveti tome?
– da li ste istrajni u onome što započnete?
– da li ste spremni na rad koji neće trenutno pokazati rezultate?
– da li imate 100% podršku i saradnju svojih ukućana?

Ako i samo ako ste na sva ova pitanja odgovorili sa DA, ima svrhe da krećete dalje. U suprotnom, mislim da ćete samo potrošiti vreme, živce, možda i novac i da niko u Vašoj kući neće biti zadovoljan, ni životinje, ni ljudi.

Pre nego počnete sa daljim radom, morate se bar za trenutak postaviti u kožu vaših ljubimaca. A oni Vas, Vaš dom i sve ukućane vide ukratko ovako:

Iz ugla Psa: On je biće čopora. Čak i kad nema drugih pasa u blizini, on sva živa bića doživljava kao delove čopora, neprijatelje čopora ili hranu. To što se sa Vama valja po podu, ili Vaše dete vuče za rukav, poskakuje naokolo, ponekad laje,… to su sve radnje koje bi radio i da je u društvu drugih pasa – pripadnika svog čopora. Neki ljudi doživljavaju kao uvredu kad čuju da su svi ukućani, uključujući i njih same, u očima njihovog dragog psa – čopor. O ovome bi mogle da se napišu (i napisane su) hiljade stranica. Šta je to što Vama treba da pomogne – da naučite Vašeg psa da je i mačka (mačke) deo čopora. Neko sa kim možete da se svađate oko mesta za spavanje ili hrane, ali ko se ne proganja i još manje povređuje.

Iz ugla Mačke: Da li ste primetili da se Vaša mačka mazi samo kad je njoj do maženja? Ili da se niodkuda stvori u Vaše krilu baš kad ste na sto postavili neko lepo mirisno meso ili ribu? I da povremeno imate utisak da spava po 24 sata? Ako islite sve ovo, uglavno ste u pravu. U porodici mačaka je mnogo više usamljenika koji vole da žive opušteno i po svome, nego rasa koje žive u čoporima (lavovi i neke rase tigrova). Zato se morate potruditi da se Vaša mačka oseća opušteno čak i ako par puta veći pas oko nje skače i urla.

Kako početi?

Prvi korak
Potrebno je neko vreme da se pas i mačka uopšte priviknu na to da onaj drugi postoji u istoj kući. Zbog toga ćete ih u početku držati razdovjene, u posebni prostorijama. Bilo bi dobro da ove prostorije budu jedna uz ddrugu, kako bi pas i mačka mogli da se osete, uglavnom kroz prostor ispod vrata. To je ujedno i dobra pozicija koja Vam omogućava a odaberete neku komandu kojom psa upozoravate da ne kreće na mačku. “NE” je dobra komanda, pa ću je koristiti u daljem tekstu.
Mačka će se u početku sigurno držati podalje od vrata iza kojih je pas i tu nema mnogo šta da se uradi. S druge strane vrata, nogi psi će pokušati da “kopanjem”, lavežom ili skakanjem na vrata dođu do mačke sa druge strane. Za početak, naučite psa da vratima prilazi smireno i bez galame. Svako drugačije ponašanje, korigujte sa NE i psa sklonite od vrata.
U isto vreme, počnite sa primeno trika koji se odavno koristi u seoskim gazdinstvima i verovatno je prvi put primenjen na svinjama: kad krmača koja ima male prasiće ugine, druga krmača i prasići/siročići su mazani bilo čime što nije otrovno, a ima jak miris. Na ovaj način je ruga krmača ubeđena da su i ovi prasići njeni, dojiće ih i oni će preživeti.
Slično je i sa odnosno pas i mačka. Ako mirišu isto, pre će se navići da su članovi iste “grupe” i time će njihovo navikavanje proći brže i bezbolnije. Mi smo koristili bilo koju kremu za ruke u koju smo ukapavali ekstrakt za kolače sa mirisom vanile. Ovu “mirisnu” kremu smo nanosili na njuške, iza ušiju i oko repova. Osim što nam je cela kuća smrdela na vanilu, pas i mačka su osećali skoro istovetan miris onog drugog. Isti “trik” se koristi i kad imate mužjaka i ženku koja je u teranju, da ublažite miris koji ženka odaje (nikad se ne može “ugušiti” u potpunosti, bez obzira na to šta kažu reklame nekih proizvođača).

Drugi korak
Kad nervoza i ponekad agresija psa pređu u radoznalost (može se pokazati kao veselo mahanje repom i cviljenje kad je u blizini vrata) onda možete početi sa hranjenjem jednog i drugog tako što im činije sa hranom i vodom ostavite uz vrata i pustite da neko vreme jedu jedno kraj drugog (sa vratima između :). Ne bih da iznosim neke prognoze po pitanju vremena nakon kojeg će i pas i mačka mirno jesti svako na svojoj strani vrata, ali kod nas je to bilo oko 4-5 dana. Moguće je da je u nekim drugi kombinacijama, potrebno i više vremena.

Treći korak
Kada pojedu par obroka na kratkom rastojanju, možete preći na drugi korak. Cilj ovog koraka je da psa učinite skoro nezainteresovanim za prisustvo i kretanje mačke. Velika većina pasa uopšte nije zainteresovana da ganja mačke niti da ih povredi na bilo koji način. Međutim, njihova veličina, pokazivanje zuba i kad su srećni i kad su besni i lavež, najčešće kod mačaka izaziva nagon da potrče i pobegnu. Sve što je krzneno, dlakavo ili pernato i brzo se kreće, za većinu pasa momentalno postaje plen koji treba stići i uhvatiti, što kod mačke izaziva još jaču reakciju koja onda kod pasa izaziva još jaču,… i tako dok neko nekoga ne povredi :(. Zato je potrebno naučiti psa da pri pojavi mačke ne kreće “200 iz mesta”.
Ovde morate upotrebiti povodac. Psa postavite da leži ili sedi, okrenut ka vama i pustite mačku iz sobe. U početku, svako okretanje glave psa prema mački, korigujete sa NE. Možete ga maziyi i tepati mu, ali u svakom slučaju, nemojte dozvoliti da počne da trza glavom ka mački, skače i laje. Ako se ovakvo ponašanje pojavi i ne smiri za par sekundi, onda je još uvek prerano i treba se vratiti na prethodni korak. 

Četvrti korak
Kada se pas smiri i počne da polako okreće glavu ka mački, možete popustiti povodac i pustiti ga da se potpuno okrene ka njoj. Sve vreme ga mazite i blago mu govorite da je dobar pas, da ga volite i da je to Vaša maca. Pažljivo posmatrajte svog psa i pokušajte da predvidite trenutak kad on želi da krene ka mački. Tad blago povucite povodac u nazad i recite NE. Ako pas ustane i napravi korak ili dva, već ste propustili ovaj “pravi” trenutak i ništa od korekcije, morate se vratiti na korak pre ovog. Ovaj korak ožete uvežbavati i dok napolju šetate psa na povocu prilikom nailaska bilo koje druge mačke.
Kad dođe dotle da pas mirno posmatra mačku, ili, još bolje, kad veselo maše repom i pozva na igru (spusti glavu na pod a rep izbaci visoko u vis), možete preći na sledeći korak.

Peti korak
Jedna od stvari koja većinu pasa prosto izludi je da neko drugi jede iz njihove činije. Zato ćete uraditi upravo to, pustiti mačku da jede iz činije Vašeg psa i to pred njim. Sve radite isto kao u prethodnom koraku, samo što ovaj put u činiju psa sipate neku jako lepu i mirisnu hranu (oni prelivi za pse i mačke su vrlo efikasni za ovaj korak). I dalje sprečavate psa da naglo kreće ka mački ili pokazuje bilo kakvu agresiju ka njoj. Malo po malo, kad Vam budete sigurni da nije mačka ta koja trenutno zanima Vašeg psa već sadržaj činije, možete polako pustiti psa (i dalje nemojte pustati povodac iz ruke!) da se približi činiji i počne da jede iz nje. Dok za ljude važi poslovica “Dok ne pojedeš kilo soli s nekim,…”, psi i mačke to rešavaju za mnogo kraće vreme, dovoljno je da par dana podele hranu iz činije (ne znam kako, ali mačka uvek jede prva!) pa da počnu da se ponašaju kao da su oduvek zajedno.

Važna napomena: Što više vremena bude prolazilo, Vaši pas i mačka će postajati sve bliži, spavaće zajedno, igrati se, jesti,.. ali, nije loše da Vašoj mački obezbedite neko mesto gde će moći da par sati dnevno bude sama (orman, neka kutija ili sanduk, neki mali prostor iza nameštaja u koji pas nemože da uđe,…), jer vremenom, ona će zavoleti Vašeg psa, zbližiće se, ali ipak, Vašoj mački je neophodno da ima neki samo svoj prostor u kome će biti sama i bezbedna. Kraj Navedeni koraci su “kratki sadržaj” stotine pročitanih internet stranica i desetina sati razgovora sa ljudima koji su sve ovo već prošli. Od kako su se Milutin i Direktor navikli na Asku, u kući nemamo problema sa životom pasa i mačaka. Ljubica, koja je pre par dana zbog terenja uvedena prvi put u kuću i koja je dok je bila sa one strane ograde stalno markirala FruFru i Miciku kad bi prolazile, sad mirno spava sa njia, saceka da njih dve pojedu ono sto je servirano pa počisti činije za njima. Da sam poslušao prve savete na koje sam naišao pre 12 godina na internetu, “to su ubice mačaka”, “odustani, nema šanse”,… do ovoga nikad ne bi došlo. Znam da nema garancije, neki psi i neke mačke nikako nemogu zajedno. Pas koji u svojoj kući spava sa mačkama, verovatno će nastaviti da juri druge mačke na ulici (nisu njegov čopor).

Ali, ako uspete u ovome, svaki sekund uloženog truda je zlata vredan.