mare pannonium zoo

baner6

Izložbe

Ako misliste da su izložbe pasa gubljenje vremena i novca, nepotrebno maltretiranje  za vašeg psa i Vas i ako vas apsolutno ne zanima kakav je Vaš pas u odnosu na neke osobine navedene u standardu za tu rasu i druge pse, onda preskočite ovu stranicu. Ili je ipak pročitajte. Možda ovde nađete neke razloge zbog kojih ćete ipak posetiti neku izložbu kao takmičar. A tamo vam se možda i dopadne…

Zašto ići na izložbe
?

Po pravilniku našeg kinološkog saveza, štenci iz nekog legla ne mogu dobiti rodovnike ako im roditelji nisu ocenjeni bar ocenom 3.  Možda vam ovog trenutka ne pada na pamet da ćete ikad pariti svog ljubimca (ili ljubimicu), ali nikad se nezna.  Pas može dobti zvaničnu ocenu izlaskom pred sudijsku komisiju (prijavite psa kinoloskom drustvu ili savezu, pa čekate dok se ne skupi komisija od 3 sudije (mada najčešće to obavi samo jedan) koji imaju položenu vašu rasu/grupu, – skupa varijanta, ili da odete na izložbu u vašem ili nekom susednom mestu (a u izložbama ne oskudevamo, to je sigurno), što je mnogo jeftinije a ima i mnogo prednosti:
• vidite i druge pse koji pripadaju istoj rasi kao i  vaš pas. Nećete istog trenutka postati stručnjak za rasu, ali ćete verovatno imati prilike da vidite da se psi često primetno razlikuju i to ne samo po boji i veličini, već i po nekim detaljima koji vam u početku neće biti najjasniji, ali ćete primetiti da je “nešto” drugačije.
• vidite i upoznate druge vlasnike pasa. Neki su već iskusni izlagači, neki tek počinju kao i vi, a svima vam je zajedničko da volite svoje pse i rasu. Idealno mesto i prilika da razmenite iskustva po pitanju hrane, nege, zdravlja, ponašanja,…
• Vidite i druge rase pasa “u živo”, profesionalne hendlere, groomere, štandove sa velikim izborom opreme i hrane za vešeg ljubimca (možda bolje opremljene od pet shopa u vašem kraju).
• Vidite različite načine kako se neki od delova opreme za pse primenjuju (držanje povoca, četkanje, motivisanje,…)
• Čujete od stručnih, manje stručnih, “qvazi” stručnih i totalno nestručnih,  mišljenja o vašem psu
 i drugim psima. Što više budete naučili o rasi psa kojeg imate, to ćete lakše i brže razaznati ko pripada kojoj grupi.
• Provedete lepo sunčano prepodne ili veče, osim ako vas ne ubije kiša (CAC Smederevo 2001, CAC Melenci 2005, CAC Apatin 2005, CACIB Gradiška 2006), ili vas ubije sunce  (CAC Doboj 2006, CAC Zemun 2001, CACIB Obrenovac 2006) ili samo ledeni vetar (skoro svaki CAC Debeljača :o). Ma izložbe su super provod :o)

 

Zašto NE  ići na izložbe?
Ako ni u jednom od gorenavedenih razloga niste našli bilo šta što bi vas privuklo.