Bosiljak (ocimum basilicum)

Carev (caričin) cvet, Bogorodičino cveće, bosilje, faliđan, masliđan, mislodjin, bažilek, murtela, pitomi vesligen,...
Iako se često navodi da su za ovu biljku znali još u starom Egiptu pre 5000 godina, bodiljak je poreklom iz Indije i tamo još uvek raste "prvi" bodiljak, Sveti bosiljak (Holy ili Tulsi), Ocimum sanctum. U Indiji, ova biljka je posvećena boginji Pundarikom, ženi boga Šive i preminulima se na grudi stavlja listić bosiljka da im otvori vrata raja. Dobio je ime od reči iz grčkog jezika, ozein (mirisati) i basileus (vladar), tj. u bukvalnom prevodu, njegovo ime znači "Vladar mirisa". Pripada istoj porodici u kojoj su i nana i matičnjak, pa nije ni čudo što se jedna biljka koja se kod nas prodaje pod nazivom planinski ili argentinski bosiljak, po svemu liči na nanu a miripe na bosiljak. Iako je ovo zvanično jednogodišnja biljka, visoka 30-80cm, Sveti bosiljak i Argentinski bosiljak rastu kao višegodišnje biljke. Sveti bosiljak u uslovima tople klime, a Argentinski (planinski) i u našim krajevima (na slici je jedan primerak zaboravljen pored plastenika, u saksijici 8x8cm i bez ikakve dodatne zštite je preživeo zimu u kojoj je bilo noći i sa -20 stepeni C). Takodje, postoji i Tree basil (drvo bosiljka) koje raste u tropskim krajevima i može da naraste i preko 3m u visinu.
U svim kulturama u kojima se pojavio, imao je neko versko značenje i upotrebu, za žive, za mrtve, u obredima, za pročišćenje prostora, "osvećivanje" vode, u obredima venčanja, rodjenja, sahrana, teranje mračnih sila i uticaja, dobru sreću, zdravlje i blagostanje,... Osim za verske obrede, odavno je poznato da ima lekovita svojstva, smiruje, pomaže u borbi protiv zapaljenja i zarastanje rana, reguliše probavu, deluje lekovito na disajne puteve,... U vreme kuge, tadašnji lekari su savetovali da se na svakom krevetu drži po struk bosiljka. Bosiljak je odavno stalni začin u kuhinjama mediterana, bliskog istoka i Azije. Odlično se "slaže" sa ribom, paradajzom, krastavcima, piletinom,... U bašti, najbolji je prijatelj paradajzu i paprici. Na mnogim mestima se može pročitati da je odličan repelent, tj. da odbija komarce. Pisac ovog teksta, nakon 14 godina provedenih medju grmovima desetak sorti bosiljka, nemože da potvrdi ovo. Naprotiv, ima dana kad mi se čini da komarci rastu na bosiljku

Ove godine, u ponudi su semenke bosiljka:
- limun
- Đenoveze

Razni tipovi bosiljka

 

 

Boreč (borago officinalis, Boražina)

O ovoj potpuo neverovatnoj i zanemarenoj biljci sam viže puta govorio, pisao i pokazivao, pa da se ne ponavljam. Biljka zaštitar, lekovita, ukusna i lepa. 4 u 1.

Najkraće rečeno, svaka bašta bi trebala da ima bar 5-6 ovih grmova, posebno one u kojima se gaji paradajz i kupusnjače. Pogledajte video prilog koji sam uradio u vezi ove biljke.

 


Podeli

podeli

Svaki osmeh se računa a svaka lepa rečje zlata vredna. Javite i podelite sa drugima :)


O meni

about me

Rođen uz reku koja nije ni do kolena, proveo dobar deo života uz dve najveće reke, a onda preselio uz Tamiš  da gajim baštu na plaži jednog nestalog mora, u nadi da ću naći neku lepu školjku među strukovima paradajza. Ceo život tražio veliku vodu a završio kraj kanala na kraju bašte. Tamo gde šetaju najlepše sirene. Zelenooke  ;)


Za svaku priču i svaki dogovor:

Uredno odgovaram na sva pitanja i sugestije, narudžbine, pregovore, dogovore,... nemojte se libiti i da kažete ako Vam se nešto ne dopada, od pohvala niko nije napredovao ;).

Lako me je naći, adresa je Kajmakčalanska 12, 26000 Pančevo: